____  Hatha Yoga ____

 ___ De yoga van het bewustzijn ___

Hatha-yoga is een tak van yoga die bestaat uit een systeem van oefeningen om beheersing te verkrijgen over de geest en vooral het lichaam. In het Westen is het vooral deze vorm van yoga die bekendheid heeft gekregen, waardoor men vaak hatha-yoga bedoelt, wanneer men van yoga spreekt.

Hatha-yoga is een fysieke yogavariant die voor het grootste deel bestaat uit de beoefening van lichaamshoudingen (asana’s) en ademhalingstechnieken (pranayama). Hatha-yoga bestaat voornamelijk uit niet-bewegende asana’s. Meditatie is voor veel yogi’s een belangrijke afronding om de eenheid van lichaam en geest te voelen. In andere fysieke vormen van yoga, zoals ashtanga vinyasa yoga, worden de asana’s niet statisch maar juist bewegend uitgevoerd, vaak door verschillende asana’s in series achter elkaar uit te voeren. Hatha-yoga kent eveneens enkele series, waarvan de Zonnegroet de bekendste is.

In het Westen is hatha-yoga vooral een populair middel om te onthaasten of stress te verminderen. Daarnaast wordt aan de technieken ook een gunstig effect toegeschreven op het zenuwstelsel, de klieren en andere belangrijke organen en treedt er in het algemeen een versoepeling van het lichaam op. Het doel van hatha-yoga is in het Westen is daarom vooral het bevorderen van de gezondheid en het welbevinden.
(bron: wikipedia)

Yoga meditatie

 

Door yoga meditatie kun je gedachtes indammen of filteren. Het brengt je denken tot rust.

Meditatie kun je opbouwen, door hier bijv. dagelijks even de tijd voor te nemen. Je zult ook merken dat je ademhaling rustiger wordt dit heeft effect of je lichaam en hoofd. Het denken beïnvloed de ademhaling en het lichaam volgt het denken. Beheersing over je gedachtepatronen is dus een van de doelen van yoga. En zelfbeheersing begint bij de ademhaling. Veel mensen worden dik van teveel eten ze willen een dieet volgen maar kunnen het niet volhouden omdat hun denken niet onder controle hebben. Hun geest is sterker en neemt de macht over.

Bij zitmeditaties is het belangrijk dat je jezelf als een rots vastzet op de grond en stevig zit zonder te bewegen, elke beweging zal je geest afleiden en zullen er weer gedachtes opkomen.