___ Adèle van der Hagen ___

 

Mijn naam is Adèle van der Hagen. Ik ben de eigenaar van Healthstudio Adele. Sinds 1998 geef ik yogalessen. Mijn eerste kundalini yogales was voor mij een indrukwekkende ervaring. De oefeningen in combinatie met ademhaling, mantra’s en meditatie spraken mij aan. De diversiteit en afwisseling in de lessen door verschillende thema’s vond ik inspirerend.

Rug en bekken klachten na mijn zwangerschap zorgde ervoor dat ik soms gedwongen rust moest nemen. Yoga heeft mij geholpen om bewust te worden van deze spanningen in mijn lijf. De ademhaling, in combinatie met een houding, hielp mij om de spanning, weerstand en emoties af te voeren. Hierdoor kreeg ik meer rust in mijn lijf en hoofd en kon beter bij mezelf blijven.

Ik heb me omgeschoold in yoga. Later ook in pilates en holistische leefstijl coaching. Inmiddels is dit mijn levensstijl geworden. Per maart 2021 open ik mijn eigen healthstudio. Ik geef daar groepslessen en individuele trainingen, in yoga en pilates. Ik begeleid je als leefstijlcoach.

Ik geef individuele trainingen aan mensen die specifiek aan hun fysieke of mentale persoonlijke klachten of beperkingen willen werken. Bijvoorbeeld bij chronische rug en bekkenklachten ook tijdens de zwangerschap. Of bijv. bij stressklachten, burn out of slaapproblemen. Als holistische leefstijlcoach begeleid ik je naar een gezonde leefstijl en in je persoonlijke ontwikkeling. Er is aandacht voor psychisch welzijn. Om vitaal, ontspannen en gezond in het leven te kunnen staan.

 

Chronische rugpijn

Vanaf 1995, na de geboorte van mijn eerste zoon, had ik vaak last van chronische rugpijn. Door spit aanvallen kon ik soms moeizaam lopen en moest dagen liggen om te herstellen. Doordat ik niets meer kon doen werd ik gedwongen om alles los te laten. In deze periodes kwam ik mentaal helemaal tot rust ondanks de fysieke pijn. Het deed mij goed dat anderen voor mij moesten zorgen, alsof ik dat nodig had op dat moment.

Ik was altijd geneigd om voor een ander te zorgen en heel goed getraind om mezelf weg te cijferen als een ander problemen had. Mijn Lichaam gaf dan aan dat het genoeg was geweest en schakelde mij fysiek uit zodat ik niets meer kon voor een paar dagen en de verbinding met mezelf kon herstellen.

Na zo’n periode, waarin ik steeds beter leerde om alles los te laten knapte ik helemaal op. Na zo’n week rustig aandoen voelde ik me energieker, flexibeler en soepeler. Het was net alsof mijn lichaam mij wilde vertellen dat ik teveel deed en teveel bezig was met alles om mij heen en daardoor niet aan mezelf toe kwam. Ik was te veel in mijn hoofd bezig door benauwde situaties in mijn werk of privé waarin ik bekneld zat en niet de ruimte durfde in te nemen waar ik recht op had.

Ruimte durven nemen

Door mijn hooggevoeligheid voelde ik me schuldig om die ruimte te nemen. En angst voor afwijzing creëerde onbewust veel onrust in mijn hoofd. Dit alles bij elkaar blokkeerde een goede doorstroming in mijn lichaam en creëerde een ondiepe gespannen ademhaling en overbelasting van mijn zenuwstelsel.

Chronische rugpijn kan, net als hoofdpijn, een combinatie van verschillende oorzaken hebben.
Ik was me toendertijd nog niet bewust van mijn hooggevoeligheid. Door mezelf weg te cijferen of energetisch onzichtbaar te maken had ik een soort beschermings-, overlevingssysteem opgebouwd om met deze gevoeligheid om te kunnen gaan, waardoor spanning en blokkades zich in mijn lichaam opbouwden.

Yoga

De yoga heeft mij geholpen om bewust te worden van deze spanningen in mijn lijf. De ademhaling, in combinatie met een houding, hielp mij om de spanning, weerstand en emoties af te voeren. Hierdoor kreeg ik meer rust in mijn lijf en hoofd en kon beter bij mezelf blijven.

Ademhalingsoefeningen hielpen mij ook om het autonome zenuwstelsel te activeren. Dit stimuleerde het herstel van zenuwstelsel, klierensysteem en ademhaling en maakte mijn hoofd leeg. Na een yogales was ik ontspannen, opgewekter en in verbinding met mezelf. waardoor ik me krachtig voelde.

In 1993 heb ik mijn eerste kundalini yogales in Amsterdam gehad. Dit was voor een indrukwekkende ervaring. De oefeningen in combinatie met ademhaling, mantra’s en mediatie spraken mij aan. De diversiteit en afwisseling in de lessen door verschillende thema’s vond ik inspirerend.

Mantra’s zingen

Het allerfijnste vond ik het zingen van de mantra’s, ik was niet zo prater, waardoor ik soms veel in mijn hoofd bezig was. Emoties en gedachtes konden dagenlang blijven hangen en was ik het continue aan het analyseren. Het zingen van de mantra’s gaf mij zoveel bevrijding. Door het zingen voelde ik rust in mijn hoofd en gedachtes en emoties waren niet meer negatief aanwezig.

Mijn hoofd was leeg en ik voelde dat de verbinding met mijn lichaam was hersteld. Er kwamen positieve emoties voor in de plaats. Vertrouwen, waardering, acceptatie en onvoorwaardelijke liefde. De klanken werkten zo diep in mijn lichaam en in iedere cel waardoor ik na het zingen van mantra’s mezelf krachtig en herboren voelde.

De opleiding voor kundalini yoga docente  heb ik in Enschede afgerond in 1998.  Naast mijn dagelijkse werk in mode ateliers en het moederschap ben ik begonnen met het geven van kundalini yoga lessen in mijn woonplaats Rosmalen.

Pilates

Pilates heeft mij goed geholpen om te werken aan mijn houding van de rug en de stand van het bekken. Ik kwam er achter dat mijn houding erg uit balans was. Tegelijkertijd was ik ook begonnen met personal trainingen in de sportschool waar ik yoga en pilatesles gaf.

Deze trainingen hebben mij ook bewust gemaakt dat er nog veel moest gebeuren om mijn houding te verbeteren en in balans te brengen. Mijn stabiliteit was ver te zoeken. Mijn bekken stond automatisch voorover gekanteld, dus een holle rug.

De buik en bilspieren waren niet krachtig genoeg en de spieren aan de voorkant van de bovenbenen en liezen en de onderrug waren hyperactief en deden al het werk. Mijn rug ging al richting een scoliose. Ik gebruikte mijn onderrug overmatig en was me niet bewust van de dieper gelegen spieren. Daarom ging mijn rug protesteren en vervolgens kwamen de klachten.

Fysiek opbouwen en transformeren van je lichaam

Op mijn 47ste, na mijn scheiding, ben ik intensief gaan sporten. Door de pilates opleiding in 2015 level 1 en 2, het dagelijks oefenen, de personal trainingen en zelf elke week oefenen in de sportschool ben ik bewust geworden van mijn houding en deze werd langzaam beter. Mijn lichaamshouding en stabiliteit is verbeterd door een betere balans van spieren die samenwerken.

Het fysiek opbouwen en transformeren van je lichaam gaat geleidelijk. Er zijn gewoontes en patronen van bewegingen en houdingen die er diep ingesleten zijn. Het kost tijd, geduld, discipline en doorzettingsvermogen om dit aan te pakken. En als je dit hebt opgebouwd dan raak je dit bewustzijn van je lichaam ook niet meer kwijt.

Holistische leefstijlcoaching

Door een bewuste manier van leefstijl, eten, passie voor koken en de ayurvedische ontgiftingsweken heb ik in 2019 mijn diploma gehaald van de opleiding voor holistische leefstijlcoach in Bilthoven. In deze opleiding heb ik veel geleerd over de holistische wijze van coachen en een gezonde leefstijl waar wordt gekeken naar een vitaal leven. Een balans in beweging, ontspanning, een optimaal voedingspatroon en je innerlijke welbevinden.

We weten allemaal dat bewegen, ontspanning en voeding belangrijk is. Daarnaast is bij holistisch coachen ook aandacht voor een balans op je werk, in je gezin of andere sociale contacten. Onbewust kunnen we vastlopen in ons leven, soms sluipt dit erin, waardoor je er niet bewust van bent.

Inzicht in gewoontes en patronen

Als holistische leefstijlcoach kan ik jou begeleiden om inzicht te krijgen in je gewoontes en patronen. Voornamelijk door aandacht te geven aan de aspecten die jou op dit moment belemmeren in je persoonlijk groei en vitaliteit.

Ik ben me bewuster geworden van mijn analyserende kwaliteiten en hoe dat je kan belemmeren om in contact te komen met je gevoel. In deze opleiding heb ik veel geleerd over de balans van een goede leefstijl en het coachen van mensen naar een gezonde leefstijl.

Als holistische leefstijlcoach wil ik je inspireren en motiveren.
Je staat er niet alleen voor. Ik begeleid je naar een gezond, gelukkig en vitaal leven!

 

____  Adèle werkt ook graag met anderen ____

Kelly Vollebergh

Klassieke pilates docente

Lobke Govers

Kundaliniyoga docente

Veronique Kilian

Taofulness™ docente

Dagmar Aben

Klankensessie

“Ik heb een hernia gehad en ik heb jarenlang met instabiele bekken rondgelopen wat leidde tot chronische pijn en uitval van mijn linker been. Na revalidatie en fysiotherapie ben ik weer wat meer mobiel geworden. Ik ben pilates gaan doen bij Adele, dit doe ik nu al 1 jaar, 1 keer per week en het heeft mijn rugklachten aanzienlijk verminderd. Ik loop weer pijnvrij rond en ik ben veel stabieler geworden. Pilates brengt mij de lol in het leven weer terug en ik durf me weer veel vrijer te bewegen.” Lees meer reviews.

Jose