____  Kundalini Yoga Mantra ____

 ___ Wat is een Mantra? ___

Een mantra is een woord of een woordcombinatie met een mystieke inhoud. Het Sanskrietwoord mantra betekent letterlijk ‘man’ (geest) en ‘tra’ (bevrijding).

Alles in onszelf en om ons heen bestaat uit energie, een trilling, een frequentie. Er zijn grove trillingen en verfijndere trillingen. Er is geen verklaring voor de mystieke werking maar iedereen kan ervaren wat het herhaald zingen van deze prachtige klanken (meestal in het Sanskriet) teweeg brengt aan harmonieën in ons fysieke lichaam en ons bewustzijn. Door het zingen van mantra’s kun je de helende kracht ervan laten inwerken op jezelf, anderen en Moeder Aarde.

Er zijn woorden die we dagelijks gebruiken zoals bijvoorbeeld onze spreektaal en er zijn woorden met een bijzondere klank en resonantie en een metafysische betekenis. Sanskriet is een oude, zuivere taal die vele mantra’s heeft voortgebracht.

Ze kunnen je helpen te ontspannen, meer je hart te openen en het voortdurende denken in jezelf te stoppen.

___ Mantra’s zingen in groepsverband ___

Bij kundalini yoga zingen we mantra´s in groepsverband. De klanken vibreren in je lichaam, het werkt ontspannend in je hoofd en je opent je hart. Met mantra’s zingen gebruik je automatisch een goed ademhalingsritme. Het zingen van mantra´s is geen prestatie, het gaat er niet om hoe het klinkt, maar meer om het voelen en het ervaren.

Sat Chit Ananda

Ook bekend als Satchitananda, een samengesteld Sanskrietwoord dat bestaat uit de drie woorden ‘sat’, ‘cit’ en ‘ananda’.

Sat betekent ‘bestaan, aanwezig zijn, leven, overleven, waar zijn, goed zijn, gelijk hebben, natuurlijk, deskundig, eerlijk’

Chit betekent ‘voelen, voelen, herkennen, begrijpen, erkennen, ergens aan denken, een idee vormen, bewust zijn, denken, overwegen’

Ananda betekent ‘vreugde, gelukzaligheid, plezier, genot, geluk, pure opgetogenheid

Om Mani Padme Hum

De vertaling van de mantra zou ‘Wees gegroet het juweel in de lotus’ zijn. Het is een mantra, gebruikt door Tibetaanse boeddhisten om de ultieme staat van mededogen te bereiken, ook bekend als Chenrezig.

De mantra kan worden verdeeld gezien als een geheel van alle componenten.

Om‘ is het oorspronkelijke geluid van het universum. Het brengt je harmonie en brengt je in lijn met de energie van de kosmos. ‘Ma’ – haalt je uit uw behoeften. Het neemt je weg van de wereld van het fysieke en het leidt je naar het spirituele. ‘Ni’ – Bevrijdt je van passie en verlangen. Het laat je vredig en tevreden achter. ‘Pad’ – bevrijdt je van onwetendheid en vooroordelen. Je blijft achter met liefde en acceptatie. ‘Me’ – bevrijdt je van bezitterigheid. Je bent klaar om de wereld te accepteren zoals die is. ‘Hum’ – bevrijdt je van haat.